Code 9494 Schouwen - Duiveland - WatersnoodmuseumHet motto van het Watersnoodmuseum is: herinneren, leren en vooruitkijken. 🦶

Op 1 februari 1953 werd het eiland Schouwen-Duiveland slachtoffer van een watersnoodramp. In de ijskoude nacht overstroomde omzeggens het ganse eiland. Dorpen en gronden stonden onder water en er vielen in Zeeland 864 slachtoffers waarvan de overgrote meerderheid op Schouwen-Duiveland. Vandaag zullen we dit eiland verkennen met de nadruk op deze grote ramp en hoe men hieraan gewerkt heeft om dit in de toekomst te vermijden. In de voormiddag bezoeken we het watersnoodmuseum dat is gevestigd in de vier caissons die zijn gebruikt voor het sluiten van het laatste gat in de dijken. In de namiddag maken we een rondrit van 2 uur op het eiland waarbij vele heel mooie plaatsen van Schouwen-Duiveland worden getoond. Beide activiteiten worden gegidst door plaatselijke gidsen.

Zoals u kan lezen in het programma dienen we niet veel te stappen. Ook mensen die minder goed te been zijn kunnen deelnemen aan deze uitstap. We hebben omzeggens de ganse dag “binnenwerk” en hoeven niet veel te stappen.

Programma

7.30 uur: Gent - vertrek op de parking sporthal Driebeek - Driebeekstraat 22 - 9050 Gentbrugge met een autocar van de firma Weidel – De Durme.

8.30 uur: Antwerpen - vertrek Berchem-station op de Borsbeekbrug. Verlaat het station via de hoofdingang. Steek het plein over. Bij de verkeerslichten de tramsporen over, dan naar rechts: busparkeerstrook op de Borsbeekbrug. ( ongeveer 100 m wandelen vanaf het station)

10.00 uur: In Ouwerkerk worden we ontvangen met een heerlijke koffie of thee en een echte Zeeuwse bolus.

10.15 uur: Een deskundige medewerker van het Watersnoodmuseum verzorgt een interessante inleiding op ons bezoek in het museum. We zien en beleven in dit museum o.m. het volgende: indrukwekkende journaalbeelden van toen, leestafels met oude krantenknipsels en aangrijpende verhalen van kinderen, opbouw van een dijkglooiing, nagebootste en schokkende dijkdoorbraken en via koptelefoon luisteren we naar de eerste radioberichten van de ramp.

12.30 uur: We nemen een Zeeuwse lunch in het vijfde caisson van het museum.

13.30 uur: Rondrit met onze autocar over Schouwen-Duiveland, waarbij “Leven met het water” centraal staat. Begeleiding door plaatselijke gids. Het landschap van Schouwen-Duiveland herinnert als geen ander aan de harde strijd met het water. Dijken, welen en kreken herinneren aan verloren en gewonnen gevechten tegen het watergeweld. Deze strijd is bepalend geweest voor de ontwikkeling van het landschap en het ontstaan van de dorpen en stadjes op Schouwen-Duiveland.

16:00 uur: Een uurtje vrije tijd om het wondermooie stadje Zierikzee op eigen ritme te verkennen.

17:00 uur: We keren terug naar Vlaanderen en we zijn in Antwerpen rond 18.30 uur en in Gent rond 19.30 uur.

aantal deelnemers: 48

Prijs
€ 67,00 p.p. - uiterste datum van betaling 5 maart 2023.
De prijs omvat busreis met autocar, ontbijt, lunch en drankje, gidsen, toegangsgelden

Contactpersoon:
André Verschelden • ✆ 0472 79 27 81 • e-mail: andreverschelden@telenet.be


Praktisch


Locatie:Ouwekerk zat 25 Start: zaterdag 25 maart 2023 07:30
zat 25 Einde: zaterdag 25 maart 2023 19:30